Home » Live » Venice featuring Mannes: The Family Tree

Venice featuring Mannes: The Family Tree

Op 15 juni 2019 trad Mannes op met de Amerikaanse Band Venice. De bandleden hadden Mannes' optreden bij Holland's Got Talent gezien en nodigde hem direct uit om eens samen te spelen. Enkele maanden later, tijdens hun Nederlandse tournee, speelden ze samen in het Amsterdamse Bostheater. Op een mooie zomeravond brachten ze de Venice-klassieker The Family Tree ten gehore. 


The Family Tree

Het nummer The Family Tree gaat over het verlies van een familielid. Dat is verdrietig, maar de familieboom zal altijd blijven doorgroeien, zo luidt de songtekst.  Hoewel het nooit een hit is geweest, staat het nummer ieder jaar weer in de Radio 2 Top 2000, met een 171e plaats in 2006 als hoogste positie. Het nummer wordt veel gedraaid op uitvaarten. Het origineel wordt op gitaar gespeeld, aangevuld met strijkers. Ten behoeve van zijn optreden bij Holland's Got Talent koos Mannes ervoor het lied op piano te spelen, simpelweg omdat hij geen gitaar speelt. Het leverde hem niettemin onverwacht deze prachtige uitnodiging van Venice op. De registratie van hun gezamenlijke optreden is verwerkt tot de video hieronder.Mannes: "bizar hoeveel emotie het opriep bij het publiek"

Na zijn optreden werd Mannes overspoeld met emotionele reacties van het aanwezige publiek. "Oudere dames met uitgelopen mascara vlogen me om de hals en wilden een selfie; zo geraakt waren ze door het optreden. Iedereen leek wel een emotionele herinnering bij het liedje te hebben en die kwam kennelijk weer naar boven. Dat was prachtig op te ervaren." Mannes onderhoudt nog steeds contact met de band is is hen heel erg dankbaar voor deze bijzondere ervaring. 

 

Over Venice

De band werd in 1977 in Venice, Californië opgericht door neven Michael en Kipp Lennon.  Later traden ook Michael's broer Mark en Kipp's broer Pat toe. De band geniet ondanks een imposante discografie vooral bekendheid in de Verenigde Staten en in Nederland. Daarbuiten zijn ze minder bekend. 

Zingen voor wereldsterren

De bandleden worden veelvuldig ingeschakeld door bekende artiesten, voor optredens en studiosessies.  Zo stonden zongen ze met Bruce Springsteen, Don Henley, Elton John, Heart, Phil Collins, Sting, Melissa Etheridge, Cher, Ozzy Osbourne, Jackson Browne, David Crosby, Stevie Nicks, Billy Idol, Michael McDonald, Dave Mason, Tim Moyer, Chris Isaak, Robin Beck, Kenny Loggins, de Doobie Brothers, Styx, Brian Wilson, de Beach Boys, Dolly Parton, Linda Ronstadt, Bon Jovi, Michael Ruff, Warren Zevon

Venice in Nederland

In Nederland won Venice in 2003  een Edison Award voor de beste internationale artiest, waarmee ze supersterren U2 en Coldplay achter zich lieten. De band verzorgt geregeld optredens in Nederland, waar ze bekend zijn geworden door hun deelname aan het destijds uitermate populaire televisieprogramma  "2 Meter Sessies." Het daarop uitgebrachte album werd goud.


Mannes over het nieuwste album: "Geweldig!"

Het nieuwste album van Venice heet Jacaranda Street en kent een aantal fantastische nummers. "Wat ik zo gaaf vind aan Venice is dat ze hele mooie liedjes schrijven maar die heel klein houden; geen poespas, gewoon mooie muziek."

Favoriete nummer

Mannes heeft het album al grijsgedraaid. Over zijn favoriete nummer hoeft hij niet lang na te denken: "Dat is Stepping On That Bridge. Heel grappig nummer dat maar in mijn hoofd blijft hangen. Volgens mij gaat het erover dat je soms gewoon het lef moet hebben om in het diepe te springen. Daar moet ik vaak aan denken, bijvoorbeeld als ik zenuwachtig ben, vlak voor een optreden." 


«   »